Z

Självriskförsäkring Bil

Har du koll på vad självriskförsäkring till bil innebär, eller varför det är så viktigt? Det är ett sätt att spara in stora pengar i självrisk när olyckan är framme.

När behövs en självriskförsäkring för bil?

En självriskförsäkring för en bil rekommenderas egentligen alltid, då du aldrig kan veta i förväg när en olycka kommer att inträffa. Även i fall då det inte var någons fel och du har en försäkring kan du behöva betala självrisk för sådant som bärgning eller reparationer, vilket kan gå upp mot en eller flera tusen kronor. Du kan undvika detta genom att skaffa en självriskförsäkring för bil, som under varje försäkringsperiod står för självrisken upp till en viss summa.

Storleken på självrisken varierar mellan olika försäkringsbolag. Assistansbolagets självriskförsäkring för bil är en av Sveriges mest tecknade. Hos dem betalar du alltid 0 kronor i självrisk när din bil utsätts för en eller flera skador på fordonet. Den stora fördelen med en självriskförsäkring är att den ger ersättning för de kostnader som du betalar i självrisk till det försäkringsbolag där du har tecknat din bilförsäkring – ett ekonomiskt tryggt komplement helt enkelt!

Vad är självrisk?

Självrisk är den kostnad som du själv måste stå för när din bil har varit med om en skada eller dylikt - till exempel kanske ditt försäkringsbolag står för en viss summa av bärgningskostnaderna, medan du måste betala tusen kronor. Exakta summor beror på vilken försäkring du använder dig av.

Detta ingår i en självriskförsäkring

En självriskförsäkring innebär att ditt försäkringsbolag står för självrisken, upp till en viss summa per försäkringsperiod, för bilar du äger eller privatleasar. Vilka skador som ingår varierar mellan olika försäkringar – vissa exkluderar till exempel stenskott - så läs på om de olika försäkringsbolagen och jämför vad de täcker in.

Vad kostar självrisk vid krock?

Vid krock är självrisken normalt sett 0 kronor. Undantaget är om föraren som vållade kollisionen är under 25 år, körde rattfull, kan ha ansetts vara grovt vårdslös, eller saknar körkort – i sådana fall är självrisken 1000 kronor. Självrisken betalas i vilket fall bara av den förare som vållade kollisionen. (Kostnaderna är hämtade från Assistansbolaget).

Vem betalar självrisk vid krock?

Det är personen som anses ha vållat olyckan som står för självrisken vid en kollision. Med andra ord behöver du inte betala någon självrisk om det är den andra föraren som har kört in i din bil - skadorna på din bil täcks då in av den andra förarens försäkring.

När behöver man inte betala självrisk?

Det finns några situationer där du inte behöver betala självrisk. Bland dessa ingår kollisioner där du inte var den som vållade olyckan, eller där du är över 25 år, har kört vårdsamt och har följt reglerna. Om du har en självriskförsäkring täcker denna också in självrisk upp till en viss summa per försäkringsperiod.