Z

Bärgning – Så gör du

Punktering av däck, motorproblem eller olyckor. Anledningarna kan vara många att du får akut behov av bärgning. När det kommer till bärgning av fordon finns det en del viktiga punkter att förhålla sig till, inte minst om du väljer att bogsera din bil på egen hand. Självklart går det även att anlita ett företag som hjälper dig med detta. Oavsett hur du väljer att göra det så finns det några saker som är bra att tänka på.

Boka bärgare – ett tryggt alternativ

När du är med om ett driftstopp är det skönt att kunna boka bärgare, som ofta erbjuder både tjänster med just bärgning och med reparationer och starthjälp på plats. De innebär en trygghet, och kan oftast nås dygnet runt, året runt.

Ett företag som bockar av alla punkter vi listar nedan när det kommer till bärgning är Assistansbolaget. Det är en bärgare som erbjuder vägassistans runt om i Sverige, men även inom Europa. Fördelarna med att anlita vägassistans är många. Du får snabbt hjälp, ett professionellt bemötande och experter som kan sin sak. Du slipper därmed att lägga tid på att försöka fixa problemet själv.

Bra egenskaper hos en bärgare

  • Personbunden bärgning som inte är kopplat till specifikt fordon
  • Reparation direkt på plats om det är möjligt
  • Hjälp med bokning och betalning av hotell, hyrbil eller hemresa
  • Digital support och bokning via telefonen
  • Dygnet-runt service

Bärgning - Pris

Det aktuella priset för bärgning styrs ofta av den försäkring du har. En halvförsäkring täcker ofta själva bärgningskostnaden, men man får då betala en självrisk som ligger på 1000 – 1500 kr. Tecknar du en däremot en assistansförsäkring ersätts bärgningen ofta utan att du behöver betala självrisk. En billig assistansförsäkring ligger på någonstans mellan 30–50 kr i månaden. Om du väljer att bärga bilen själv blir kostnaderna troligtvis lägre, men i en akut situation kan det vara tryggt att anlita vägassistans som kan hjälpa till direkt. Vi kan varmt rekommendera att ha en vägassistensförsäkring så att du kan känna dig lugn om det skulle uppstå problem med bilen.

Bogsering av bil

Om du inte vill lägga pengar på att anlita en bärgare, kan du i stället ordna bogsering av bil på egen hand. Att bogsera ett fordon som privatperson förutsätter dock att du känner till de regler och lagar som finns.

1

Kontroll av bil

För att garantera en säker bogsering behöver du först och främst se över alla funktioner i bilen. Kontrollera följande:

  • Bromsarna.
  • Rattens styrning (ratten ska inte vara låst).
  • Varningsblinkers och lyse vid mörker.
  • Däcken (för att utesluta punktering).
  • Ljus (vid trasiga ljus i mörkerkörning behöver extraljus sättas på fram och bak på bilen).
2

Fästa bogserlina på bil

Linan ska sitta på en bogseringsögla bak på fordonet som ska dra, medan den ska sitta längst fram på det fordonet som ska bogseras. På vissa bilar behöver en ögla ibland monteras fast. I bilens handbok finns ytterligare instruktioner kring hur linan ska fästas. Enligt lag måste du även märka ut linan med en varningstriangel om denna skulle vara längre än två meter.

3

Bogsering

Både den personen som sitter i det bogserade fordonet och den personen som drar den bogserade bilen måste ha körkort. Om du har en automatväxlad bil ska du lägga växeln i neutralt läge när du startar motorn, och har du en manuell växellåda i bilen ska du lägga den i friläge. Det är bra att slå på varningsblinker på bilen som blir bogserad, särskilt under mörker. Det sänder ut tydliga signaler till andra trafikanter.

Den tillåtna hastigheten vid bogsering är 30 km/h. En låg hastighet krävs för att bogsera ett fordon på ett säkert sätt. Avståndet mellan fordonen får vara högst fyra meter. Om avståndet är mer än två meter, ska bogserlinan vara tydligt utmärkt. Det är endast tillåtet att köra på väggrenen där det finns sådana. Att köra på motorvägar eller motortrafikleder är inte tillåtet, såvida du inte måste köra till närmaste avfart. Du inte får lov att bogsera, eller bli bogserad med motorcykel.

Sammanfattning

  • Den som bogserar och den som blir bogserad ska ha körkort.
  • Varningsblinkers ska helst vara påslagna vid bogsering.
  • Tillåten hastighet är 30 km/h.
  • Avståndet mellan fordonen får vara max fyra meter.
  • Det är endast tillåtet att köra på väggrenen.
  • Det är inte tillåtet att bogsera på motorväg eller motortrafikled.
  • Motorcykel får inte användas vid bogsering.
4

Att tänka på

Det kan kännas ovant att bogsera eller bli bogserad för första gången. Personen som sitter i den bogserade bilen måste vara vaksam på inbromsningar från fordonet framför. Att försöka hålla bogserlinan spänd mellan fordonen minskar drag och ryckningar som kan störa körningen. Därför är det också bra att försöka bromsa försiktigt och att köra mjukt.

Vill du ha mer ingående information kring hur du bärgar en bil på egen hand kan du besöka Autodoc.

Instruktionsfilm om bogsering

Nedan visas en kort instruktionsfilm om vilka regler som tillämpas vid bogsering.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat dina frågor och funderingar kring bärgning.

Kort sammanfattat behöver du göra en yttre och inre kontroll av bilen som ska bli bogserad. Bogserlinan ska även fästas på ett säkert sätt innan bogsering. Vi har skrivit mer detaljerat om hur du går till väga längre upp på sidan.

Den generella kostnaden för bärgning per mil ligger på cirka 100 kr milen. I vissa fall kan det även tillkomma en startavgift på cirka 1000 kr. Kostnaden kan dock variera beroende på vilket assistansbolag du tar hjälp av.

Det viktigaste är att du försöker att köra bilen till en säker plats där den inte blockerar för andra bilar och där du riskerar att bli påkörd. Därefter ska du slå på varningsblinkers och sätta ut en varningstriangel, på ett avstånd på minst 100 meter. För att läsa mer om vad du ska göra om du får stopp på bilen kan du besöka Trafikverket. Vid omedelbart behov av hjälp rekommenderar vi dig att ringa till ett assistansbolag.